Är inte sponsrad nej, men kolla innehållsförteckningarna på bilderna:
Till vänster Valios mjukt & gott och till höger Bregott. Medan Valio har grädde och rapsolja med lite tillsatt D-vitamin så har Bregott även tillsatt syntetisk A-vitamin. Jag upptäckte detta i Bregott för ca ett halvår sedan och har sen dess valt "guldpaketen", både smör från Arla och Valio, men igår när jag handlade så läste jag även innehållsförteckningen på Mjukt & gott vilken inte hade tillsatt vitamin A och därför hamnade i min korg.
Det är nämligen så att A-vitamin i överskott (särskilt tillsatt i syntetisk form) ökar risken för benskörhet. A-vitamin finns naturligt i feta mejeriprodukter och tillsätts till lightprodukter och mer industriellt bearbetade produkter såsom lättmjölk, margariner etc.
Äter man väldigt mycket mejeriprodukter får man i sig mycket A-vitamin och ska vara ännu striktare med att undvika all form av tillsatt A-vitamin. A-vitamin är fettlöslig och kan därför lagras i kroppen. Förutom att öka riskerna för benskörhet så kan överskott ge håravfall och leverskador.
Utan att tillsätta extra A-vitamin innehåller Valios produkt 52% av RDI (rekommenderat dagligt intag) per 100 g, medan Arla har tillsatt A-vitamin så att produkten innehåller 100% RDI.
Kommentera gärna om du är av en annan uppfattning eller om du har koll på övriga "matfettsblandningar" tex den från Skånemejerier
Karin says
Jag hållre med om att Mjukt & Gott är bättre än Bregott, av andra anledningar! (Skrev ett blogginlägg om det häromdagen) Det här visste jag inte men det är ju ytterligare en anledning. =)